Renovering av köket – pris och kostnader

En köksrenovering består ungefär av två kostnadselement; Arbetskostnader och materialkostnader. Här går vi igenom en exemplarisk renovering där vi helt renoverar ett kök i normalstorlek (en vägg på 4,5 meter som är täckt med köksmöbler). Möbler och vitvaror baseras på en standarduppsättning för ett större köksvaruhus.

Som med allt annat i livet kan du komma undan med det både billigare och dyrare beroende på vilken inredning och apparater du väljer och var du befinner dig i landet (eftersom priset vanligtvis är lite högre i stora städer). Missa inte att spara pengar med ROT-avdraget – beräkna din skatterabatt med ROT-kalkylator ! Ofta gör emellertid seriösa kökshantverkare det ROTavdraget åt dig redan i offerskedet. Renoveringen är också dyrare om du till exempel vill lägga till fönster. Som jämförelse, här är ett erbjudande för renovering av badrum.

Vi börjar med en uppskattning av materialet (skåp, kakel, kyl, frys, ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, etc.).

Renovering av köket, materialkostnader
Garderober (vägg och hörn), garderobsdörrar ………… 12 000 SEK
Ugn med glaskeramikhäll …………………….. 7500 kr
Fläktkåpa ………………………………………… 9 000 kr
Kyl och frys ……………………………………… 15.000 kr
Diskmaskin ……………………………………… 5000 kr
Köksblandare, handfat ………………………. 2100 kr
Arbetsbänk (totalt ca 300 cm) ………………. 3.100 kr
Kakelmönstrade väggplattor ……………………. 3.000 kr
Sidoskåp, sockel ……………………….. 3500 kr
Totalpris på material för renovering av köket …….. 60 200 SEK

Ombyggnad av kök, arbetskostnader

Vi börjar med en standard timpris för kökshantverkare på 650 SEK per timme inkl. Moms. Arbetskostnaderna är ännu svårare att uppskatta i förväg än materialpriset. Det är därför mycket viktigt här att titta runt och att rådgöra med flera företag om erbjudandet.

Snickeri, rivning, montering ………………….. 19 000 SEK
Vatten och avlopp ……………………………….. 5000 kr
Elektriker…………………………………………. .,5 000 kr
Avfallshantering ………………………………… 3000 NOK
Totalpris på arbete för renovering av köket …………. 32 000 SEK
Totalprisarbete efter rotavdrag …………… 16 000 kr

Renovera köket, använda rotavdrag.

Med det så kallade ”rotavdraget” för hushållsrelaterade tjänster kan du dra av 30% av arbetskostnaderna för din köksrenovering. Det innebär att du kan få en skattelättnad på upp till 50000 SEK per person och år. För en vanlig köksrenovering är denna rabatt tillräcklig för att effektivt halvera arbetskostnaderna.

Med hjälp av exemplet ovan är den totala arbetskostnaden och materialet före avdrag 75 000 kr. Dessutom finns det sannolikt vissa resekostnader som inte är avdragsgilla. Vi uppskattar detta till 4 000 kr och hela festen till 78 000 kr. Efter rotavdraget betalar du som kund 62 000 SEK istället. Tänk på att vissa hantverkare drar av de RÖDA pengar som redan ingår i erbjudandet. Kontrollera vad som gäller. Prata också med flera kökshantverkare och tävla deras erbjudanden för att få bästa pris för ditt kök.